(?)

Soorten melkproducten
Er zijn veel verschillende melkproducten te koop.
We kunnen alle melkproducten die te koop zijn
verder onderverdelen in vijf hoofdgroepen:
– Melk
– Room
– Yoghurt
– Kwark
– Imitatieproducten.

Melk
Boerenlandmelk
boerenlandmelk is rauwe melk die alleen verwarmd is om de ziektekiemen te doden.
Deze melk is niet gestandaardiseerd en gehomogeniseerd. Hij heeft daardoor een wisselend vetpercentage dat verschilt van 3,9% tot 4,6%. Het vetpercentage van de boerenlandmelk is afhankelijk van het soort voer van de koe.

Volle melk
Volle melk is gepasteuriseerd en gehomogeniseerd en heeft een vetpercentage van minimaal 3,5%.
Volle melk wordt vaak zonder verdere bewerking gedronken.

Halfvolle melk
Halfvolle melk bewerkt men op dezelfde manier als volle melk. Het verschil is dat halfvolle melk een lager vetpercentage heeft, tussen 1,5% en 1,8%. Ook halfvolle melk wordt veel gedronken.

Magere melk
Er zijn ook veel mensen die magere melk drinken. Magere melk bewerkt men op dezelfde manier als volle en halfvolle melk. Men haalt alleen meer vet uit de melk. Magere melk heeft een vetpercentage van maximaal 0,3%.

Karnemelk
Tegenwoordig drinken veel mensen karnemelk. Karnemelk is magere melk waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. De bacteriën gaan groeien en zorgen voor de fris zure smaak van karnemelk. Het vetpercentage is maximaal 1,0%.

Chocolademelk
Chocolademelk is melk waar men onder andere cacaopoeder en suiker aan toevoegt. Chocolademelk komt gepasteuriseerd en gesteriliseerd in de winkel. Deze drank wordt gehomogeniseerd en heeft een vetpercentage van 2,5%.

Magere chocolademelk
Magere chocolademelk heeft dezelfde bewerking ondergaan als de “gewone” chocolademelk. Magere chocolademelk heeft een vetpercentage van ten hoogste 1%.

 
Room
Slagroom
Door de melk te centrifugeren scheiden de melk en de room zich van elkaar. Ook room wordt gestandaardiseerd. Wettelijk moet room minstens 35% vet bevatten. Slagroom is zowel gepasteuriseerd als gesteriliseerd in de handel verkrijgbaar. Gesteriliseerde slagroom is langer houdbaar.

Halfroom
Halfroom is de gesteriliseerde en gehomogeniseerde room met een vetpercentage van ten minste 10%. Je kunt halfroom gebruiken voor het afmaken van soepen en sauzen en voor in de koffie.

Koffieroom
Koffieroom is gesteriliseerde en gehomogeniseerde room met een vetpercentage van ten minste 20%. Men gebruikt koffieroom, net als halfroom, voor het afmaken van soepen en sausen en uiteraard in koffie.

Kloproom
Kloproom noemt men ook wel garderoom. Het is koffieroom met een vetgehalte van minimaal 25%. Aan de room zijn onder andere verdikkingsmiddelen toegevoegd. Hierdoor kan deze room net als slagroom stijf slaan.


Zure room
Zure room bevat minstens 18% melkvet. De room wordt zuur omdat melkzuurbacterien aan de room zijn toegevoegd. De zure room rijpt gedurende 24 uur bij een temperatuur van 20? C. Zure halfroom bevat ten minste 10% melkvet. Het maken van zure halfroom gebeurt op dezelfde manier als zure room.


Yoghurt
Yoghurt maakt men ongeveer op dezelfde manier als karnemelk. Als je melk met bepaalde soorten melkzuurbacterien en aantal uur wegzet gaan de bacterien zich vermeerderen. De bacterien maken de melk dikker en zuurder. Zo ontstaat er yoghurt. Er zijn drie soorten yoghurt:
– Yoghurt gemaakt van gestandaardiseerde melk.
– Bulgaarse yoghurt, gemaakt van ingedikte melk.
– Magere yoghurt, verkregen uit magere melk.

Kwark
Kwark is eigenlijk geen “melkproduct”, maar een soort ongezouten en niet gerijpte kaas. Er zijn vier hoofdsoorten kwark. De kwark is ingedeeld op basis van het vetgehalte (de hoeveelheid melkvet).
– Roomkwark heeft een vetgehalte van minimaal 50%.
– Volle kwark heeft een vetgehalte tussen de 35% en 50%.
– Halfvolle kwark heeft een vetgehalte tussen de 10% en 35%.
– Magere kwark heeft een vetgehalte van minder dan 10%.

Imitatieproducten
Imitatieproducten lijken op melk, maar er zit geen melk in. De twee bekendste imitatieproducten zijn:
koffiewitmakers en toppings.

Koffiewitmakers
Deze poedervormige producten gebruikt men wel in plaats van koffieroom.

Toppings
Toppings, zijn imitaties van slagroom. Zowel de koffiewitmakers als de toppings zijn gemaakt van plantaardige vetten (hoofdzakelijk kokosvet) en melkeiwitten.