(?)

Bepalen juiste inseminatiemoment
Het moment van de eisprong verschilt heel erg van koe tot koe. Gemiddeld duurt het ongeveer 30 uur na het begin van hun springgedrag. Na een half uur is het eitje op de plaats van de bevruchting. Juist op dat moment moeten daar vruchtbare spermacellen aanwezig zijn, omdat het eitje maar 8 tot 12 uur vruchtbaar blijft. Als het niet wordt bevrucht sterft het af. Het geïnsemineerde sperma ondergaat een rijpingsproces van ongeveer 6 uur en blijft 18 tot 24 uur vruchtbaar. Sommige spermacellen zijn wel tot 48 uur vruchtbaar.
Er zit wel wat timing in wanneer je de koe moet insemineren. De beste periode is van 6 tot 18 uur na het begin van het springgedrag.

Wanneer Insemineren?
Als de koe snel na het afkalveren weer vruchtbaar wordt, is dat alleen maar beter voor de vruchtbaarheid. Goed tochtig wordt een koe pas als ze zich goed in haar vel voelt en helemaal gezond is. Ongeveer 2 weken na het afkalveren worden koeien weer tochtig, maar dat is meestal niet gezien door de boeren. Meestal zijn dit de zogenaamde 'stille tochtigheden'.
Pas na 50 dagen en twee tochtigheden verder is de cyclus van de koe weer normaal en kan ze weer opnieuw geïnsemineerd worden. Dit is een situatie die in de theorie goed verloopt, in de praktijk is het natuurlijk altijd weer anders.
De koe kalft vlot, blijft niet aan de nageboorte staan en is gezond.
Pinken worden pas vanaf 13 maanden geïnsemineerd.

Hoe lang doorgaan met insemineren?
Hoe lang gaat een boer door met het proberen de koe drachtig te krijgen? Hoe vaak worden de koeien dan geïnsemineerd?
Dit alles hangt allemaal af van de waarde van de koe voor het bedrijf. Dieren die een hoge lactatiewaarde hebben kunnen langer proberen drachtig te worden dan dieren die dit niet zijn. Ook is het lactatiestadium van belang. Het aantal jongvee dat geïnsemineerd kan worden en kunnen gaan produceren mag er geen twijfel zijn of er nu wel of niet geïnsemineerd mag worden. Bij een veestapel dat goed presteert kan het jongvee dat over is verkocht worden voor de export.Laatste kans met embryo's
Als waardevolle koeien niet goed drachtig kunnen worden kun je ze altijd nog een laatste kans geven met 'laatste kans embryo's'. Dit kan alleen 7 dagen na de tocht goed slagen en ook wanneer ze een goede baarmoeder hebben. De helft van de koeien waarin een embryo is geïnplanteerd brengen negen maanden later een gezond kalf. Deze manier geeft de koe een allerlaatste kans om op het bedrijf te kunnen bllijven.

Maken van een stierkeuze
Het kiezen van de juiste stier heeft te maken met het fokdoel en strategie van de boer. Fokken is vooruit denken. Een belangrijk hulpmiddel dat je hierbij kan helpen zijn stieradviesprogramma's. Maar er bestaan ook stierenkaarten waarop alle topstieren staan waar je het sperma van kunt gebruiken. Alle eigenschappen van de stieren staan hierop met daarbij de prijs wat elk rietje kost voor je gekozen stier.
Je hoeft niet alleen sperma van alleen de CRV te bestellen er bestaan ook nog andere instanties. Denk bijvoorbeeld aan XSires & KI-Kampen. Ook al woon je niet in Kampen ze komen gewoon bij jouw bedrijf langs om je koeien te insemineren.

Verschillende soorten sperma van de CRV
- SiryX:
SiryX is een merknaam voor gesekst sperma. Als je deze sperma wilt gebruiken is bijna 90% van de geboren kalveren een vaarskalf.
- InSire:
Insire-stieren zijn geselecteerde stieren. Via merkeronderzoek zijn van deze stieren een overzicht gemaakt van het DNA. In 2010 zijn de fokwaarden voor de InSire-stieren alleen geselecteerd op genoominformatie en het afstammingsindex. De InSire stieren zijn ingedeeld in vier gedeelten: % eiwit, kilogram eiwit, levensduur en gezondheid, exterieur.
- Conventioneel sperma:
Dit wordt ook wel niet-gesekst sperma genoemd van de fokstieren.

Melden tochtige koeien, bestellen sperma
Melden van tochtihge koeien kan via het voice-response systeem of het managementsysteem. Voice response is een telefonische systeem die opdrachten via telefoontoetsen of de stem door een computer te laten uitvoeren. Managementsystemen kunnen tochtigheidsmeldingen doorgeven aan dezelfde computer. De meldingen komen automatisch bij de juiste ki-team terecht. In de meeste gevallen geeft de boer ook de naam van de gewenste stier. Inseminatoren hebben een groot aanbod aan stieren waar je uit kunt kiezen. De stierenkaarten zijn hierbij een hulpmiddel. Ook kun je sperma reserveren.
Sperma aankopen kan op verschillende manieren. Veel boeren bestellen via internet, maar ook een aantal bestellen via de klantenservice of de vertegenwoordiger van het CRV, KI-Kampen of XSires. Sperma wordt per 5 doses verkocht.

Tussenkalftijd
De tussenkalftijd (tkt) geeft het aantal dagen aan tussen twee kalvingen. Elk jaar kalf is natuurlijk ideaal. In Nederland ligt de tussenkalftijd tussen de 424 dagen. Veel boeren beginnen met het insemineren van de koeien, nadat ze hun beste productie hebben gehad. In deze productie zitten de koeien in een negatieve energiebalans en hebben ze moeite om drachtig te worden. Later na het kalven insemineren betekend dat de koe sneller en makkelijker drachtig wordt. Het inseminatiegetal, het aantal inseminaties dat nodig is om een koe drachtig te krijgen, is dan ook lager.
Gemiddeld zijn er in Nederland 1,8 inseminaties nodig voordat een koe drachtig is.
Vruchtbaarheid en melkproductie werken elkaar een beetje tegen. Fokken met koeien die veel melk geven heeft als nadeel dat de koeien 1 periode minder vruchtbaar zijn. Het is belangrijk om de vruchtbaarheid op een bedrijf goed te blijven volgen. Een langere tussenkalftijd kost geld omdat er geen kalf geboren wordt en de productie van de koe vaak afneemt. Koeien met een hogere productie van bijvoorbeeld 11.000 tot 12.000 kg hebben ook nog geen extra kosten dankzij de hogere productie.