(?)

 

Manier om houdbaarheid

te verlengen

Uitleg

drogen

bijna al het water uit de melk halen, zodat de melk poederig wordt

pasteuriseren

melk enkele minuten verwarmen tot 78C en daarna weer snel afkoelen. Bacteriën

waardoor de melk kan bederven, worden dan gedood.

steriliseren

melk een tijd lang verwarmen op 110C of 120C. Bacteriën en sporen waardoor

de melk kan bederven, worden gedood.

 

Gesteriliseerde melk is langer houdbaar dan gepasteuriseerde melk.

Om steeds hetzelfde product te verkrijgen past men de volgende behandelingen op melk toe:
a. centrifugeren
b. standaardiseren
c. homogeniseren

a. Centrifugeren
Door melk te centrifugeren scheidt de room zich van de magere melk. Na het centrifugeren houdt men dus twee producten over: room en magere melk.

b. Standaardiseren
Na het centrifugeren wordt de melk zo verwerkt dat het een standaard hoeveelheid vet heeft. Rauwe melk bevat meestal te veel vet.
– in volle melk mag 3,5% vet zitten,
– in halfvolle melk 1,5%,
– magere melk mag maximaal 0,3% vet bevatten.

Stel je wilt melk standaardiseren tot halfvolle melk. Je haalt dan zoveel vet uit de melk dat er 1,5 % vet over blijft.

c. Homogeniseren
Als men de melk gestandaardiseerd heeft, zit er nog een bepaalde hoeveelheid vet in de melk. Hoeveel vet dat is, hangt af van de soort melk (magere, halfvolle of volle). Het vet dat in de melk zit, vormt vetbolletjes. Deze vetbolletjes zijn redelijk groot en gaan na een tijdje op de melk drijven. De melk krijgt dan een room laag en dat willen we voorkomen. Daarom perst men melk onder grote druk door een nauwe opening. De vetbolletjes splitsen zich dan in kleinere deeltjes. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze niet meer op de melk gaan drijven maar zich gelijkmatig in de melk verdelen. Gepasteuriseerde melk in de winkel is meestal ook gehomogeniseerd.